Subsidie op isolatie per m2


Subsidie op isolatie eigen huis

Ben je binnenkort van plan om te gaan isoleren. En laat je 2 isolatiemaatrgelen uitvoeren door een professioneel bedrijf. Dan kun je rekenen op zeker 20% subsidie van de overheid. Ook kun je subsidie krijgen voor extra maatregelen die energie besparen, zoals isolerende deuren of kozijnen en voor maatwerkadvies.

De subsidie is maximaal € 10.000. Maak je je woning extra energiezuinig of geheel energieneutraal. dan kun je een bonussubsidie krijgen. De subsidie geld alleen als je ook eigenaar van het huis bent én er zelf woont (je bent de eigenaar én de bewoner). Bestaat je woning uit een VvE appartement met een Vereniging van Eigenaren (VvE)? Kies dan voor de subsidieregeling voor VvE’s.

Hoe kom je in aanmerking voor de Subsidieregeling energiebesparing in huis (SEEH). Combineer de subsidie met andere subsidies, vraag altijd informatie bij je eigen gemeentee of provincie, of vraag naar de Energiebespaarlening

Wil je subsidie aanvragen, kijk dan op de website van rvo.nl.

De voorwaarden isolatie subsidie

1. Je bent de eigenaar van de woning, je woont er zelf (de woning mag niet verhuurd zijn).

2. De subsidie kun je aanvragen voor maatregelen die op of na 15 augustus 2019 zijn uitgevoerd.

3. Je past 2 of meer van de volgende maatregelen toe: dakisolatie, spouwmuurisolatie, gevelisolatie (binnen of buiten), vloerisolatie of bodemisolatie, plaatsen HR++ glas of triple glas.

4. De isolatiemaatregelenmoeten voldoen aan de vereiste isolatiewaarden.

5. Voor elke maatregel is van toepassing dat je een minimum aantal vierkante meters moet laten isoleren. Per woning kan dit enerom verschillen, bekijk de eisen op rvo.nl. Isoleer je een geheel dak of de gehele gevel, vloer of alle ramen, dan vervalt het minimum en kun je subsidie krijgen (ook al is het aantal m2 lager).

6. De SEEH subsidie kan je maar één keer aanvragen. Neem je 2 isolatiemaatregelen? Vraag dan in één keer voor alle maatregelen tegelijk subsidie aan. Heeft de vorige eigenaar al een keer een SEEH-subsidie voor de betreffende woning aangevraagd, dan kun je geen subsidie meer krijgen.

7. Vraag de subsidie met de factuur aan nádat de maatregelen uitgevoerd zijn.

8. De subsidie krijg krijg je alleen voor het nemen van energiebesparende maatregelen in een bestaande woning, niet voor het isoleren van een nieuwe aanbouw of een nieuwbouwwoning.

9. Je krijgt alleen subsidie voor maatregelen die je laat uitvoeren door een bedrijf en niet voor maatregelen die je zelf uitvoert.

10. Kijk voor alle voorwaarden en details op de website van Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO).

Meer informatie over isolatie subsidie

Hoeveel subsidie kan ik krijgen?

Milieu Centraal heeft voor 3 woningtypes berekend hoeveel een isolatiemaatregel ongeveer kost en hoeveel subsidie je daarvoor kunt krijgen. Met de rekentool van de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO) kun je zelf een berekening maken.

Tussenwoning

KostenSubsidie
Isoleren schuin dak€ 4.100€ 1.200
Isoleren vloer€ 1.400€ 310
Isoleren spouwmuur€ 800€ 200
HR++ glas€ 3.100€ 650

Hoekwoning/2-onder-1-kap

KostenSubsidie
Isoleren schuin dak€ 4.700€ 1.300
Isoleren vloer€ 1.600€ 350
Isoleren spouwmuur€ 2.100€ 500
HR++ glas€ 3.500€ 750

Vrijstaande woning

KostenSubsidie
Isoleren schuin dak€ 8.400€ 1.300
Isoleren vloer€ 2.800€ 600
Isoleren spouwmuur€ 3.100€ 750
HR++ glas€ 4.700€ 750

Subsidie per vierkante meter (m2)

In de tabel hieronder zie je hoeveel subsidie je per vierkante meter (m2) voor een isolatiemaatregel ontvangt.

IsolatiemaatregelSubsidie per m2
Spouwmuur isoleren€ 5
Dakisolatie€ 20
Vloer zolder isoleren€ 5
Gevelisolatie (binnen of buiten)€ 25
Vloerisolatie€ 7
Bodemisolatie€ 4
HR++ glas€ 35
Triple glas (in combinatie met isolerend kozijn)€ 100

Subsidie voor extra maatregelen

Heb je 2 of meer grote energiebesparende maatregelen genomen? Dan kun je ook subsidie krijgen voor de volgende aanvullende maatregelen:

Bonus voor zeer energiezuinig huis

Wil je je huis zeer energiezuinig of zelfs energieneutraal maken? Dan kun je álle isolatiemaatregelen laten uitvoeren en voor zeer hoge isolatiewaarden kiezen. Neem je daarbij ook isolerende deuren en kozijnen, een ventilatiesysteem (CO2-gestuurd of balansventilatie met wtw) en zorg je voor een goede kierdichtheid die je aantoont met een luchtdichtheidstest, dan levert dat je een extra bedrag van € 4.000 op.

Geld voor maatwerkadvies

Daarnaast kun je geld krijgen voor een maatwerkadvies (€ 150) door een Energieprestatie-adviseur (EPA). Het maatwerkadvies helpt je om duidelijk te krijgen welke maatregelen voor jouw woning mogelijk en zinvol zijn. Alleen een bedrijf dat gecertificeerd is volgens de Beoordelingsrichtlijn (BRL) 9500, deel 02 mag een maatwerkadvies opstellen. Een overzicht van certificeerde adviseurs vind je op de website van QBIS.

Subsidies combineren mag

Je mag de subsidie voor woningisolatie en de aanvullende maatregelen combineren met andere subsidies, bijvoorbeeld van de gemeente of provincie. Check met de Energiesubsidiewijzer of jij ook andere subsidies kunt aanvragen. 

Verder mag je de subsidie ook combineren met een energiebespaarlening of extra hypotheekruimte voor energiebesparing (dat is een extra lening via je hypotheek).

Waar en hoe vraag je de subsidie aan?

Je kunt de subsidie aanvragen op RVO.nl. Bekijk voordat je de maatregelen laat uitvoeren de aanvraagprocedure en check goed alle subsidievoorwaarden. Zorg dat isolatiemaatregelen volgens de voorwaarden uitgevoerd worden. Je vraagt de subsidie aan nadat de maatregelen uitgevoerd zijn. Er is geen termijn waarbinnen je de subsidie moet aanvragen.

Formulier en foto’s meesturen

Bij je subsidieaanvraag moet je onder andere invullen voor welke isolatiemaatregelen en aanvullende maatregelen je subsidie aanvraagt en of het om een zeer energiezuinig pakket gaat. Verder stuur je de factuur en een ‘uitvoerdersformulier’ mee. Op het uitvoerdersformulier moet het bedrijf invullen welke maatregelen ze uitgevoerd hebben, hoe groot het oppervlak is en wat de isolatiewaarde is. Dit formulier moet door het bedrijf zijn ondertekend en voorzien van foto’s tijdens de bouw.

Direct na je subsidieaanvraag krijg je van RVO een ontvangstbevestiging per e-mail. Uiterlijk 13 weken na je subsidieaanvraag ontvang je per post een beslissing of de subsidie toegekend wordt. RVO kan achteraf je woning controleren of de uitgevoerde maatregelen aan de gestelde eisen voldoen.

Ook na 2020 subsidie beschikbaar

De Subsidieregeling energiebesparing in huis (SEEH) voor eigenaar én bewoner loopt vanaf 15 augustus 2019 tot en met 31 december 2020. Ook na 2020 is er subsidie beschikbaar voor isolatiemaatregelen, want dan wordt de regeling Investeringssubsidie duurzame energie (ISDE) uitgebreid met isolatiesubsidies.

Appartement: zelf aanvragen of met VvE

Ook voor een appartement of etagewoning kun je subsidie aanvragen, zoals een maisonnette-, galerij- of portiekwoning of andere flatwoningen. Gesplitste woningen met meerdere zelfstandige woonunits, die voorheen één woning waren, vallen ook onder etagewoningen. Als er een Vereniging van Eigenaren (VvE) is voor jouw appartement kun je kiezen of je gebruik maakt van de SEEH voor eigenaar-bewoner of van de SEEH voor VvE’s. Stem je aanvraag dan af met de VvE. Misschien heeft de VvE al plannen voor maatregelen. Je kunt voor je woning maar één keer een SEEH-subsidie krijgen. Als de VvE al subsidie heeft ontvangen voor het hele gebouw, kun jij geen individuele subsidie meer krijgen.

Regeling voor VvE

Ook VvE’s kunnen SEEH-subsidie aanvragen voor woningisolatie. Daarvoor moeten ze met de VvE minstens 2 grote isolatiemaatregelen nemen. De voorwaarden voor VvE’s vind je op de website van RVO.

Je kunt de subsidie aanvragen met een Vereniging van Eigenaren (VvE), woonvereniging of wooncoöperatie. Daarbij is ook subsidie mogelijk voor een energieadvies en procesbegeleiding. 

Wilt u uw vloer laten isoleren? Kom via ons in contact met een isolatiebedrijf!

Wij zijn een netwerk van isolatiebedrijven.

Vraag hier vrijblijvend meerdere offertes (maximaal 5) aan.