ZZP Opdrachten krijgen? 10 tips voor meer omzet.

ZZP Opdrachten krijgen? 10 manieren voor meer omzet.

Ben je zzp’er dan is het vinden van nieuwe opdrachten en klanten noodzakelijk. Dit noemen we acquisitie: het verwerven van nieuwe opdrachten en klanten. Als zzp’er ontkom je er eigenlijk niet aan, want zonder opdrachten verdien je helemaal niets. Naast “Cold calling” en netwerken, kun je ook proberen opdrachten binnen te halen via werkplatforms op internet. We bespreken hier de mogelijkheden waarmee je opdrachten kunt scoren.

Adverteren, netwerken of telefonische acquisitie of inzet van social media. Verschillende manieren om nieuwe klanten en opdrachten te zoeken. Lees ook het artikel over acquisitie doen als zzp’er. Er bestaan tal van websites waarmee je opdrachten kunt zoeken en vinden. In dit artikel bespreken we een aantal handige websites die je als (startende) zzp’er eenvoudig kunnen helpen met het vinden van opdrachten.

Tips en advies als je websites inzet voor opdrachten

Bereid je zelf goed voor als je start met acquisitie voor je bedrijf. Als je reageert op opdrachten of een opdrachtgever heeft interesse in je voorstel product of dienst, dan moet je snel en adequaat reageren. Snel reageren en handelen is een vereiste als opdrachtgevers interesse hebben in jouw product. Meestal kiezen opdrachtgevers binnen enkele dagen een vakman voor het werk. Zorg dus dat je CV of profiel up to date en van deze tijd is en maak kant en standaard offerte en motivatieteksten. Maak bijvoorbeeld altijd foto’s van het werk dat je hebt uitgevoerd. Verdiep jezelf in de prijzen van deze tijd. Op veel websites vind je de gemiddelde prijzen voor diverse werkzaamheden. Alles wat nodig is om onderscheidend te zijn en snel te kunnen reageren.

Websites voor zzp opdrachten


Er zijn heel wat websites die je zouden kunnen helpen met het vinden van opdrachten. We bespreken slechts een selectie, in alfabetische volgorde.

1: Homebuilder.nl

Homebuilder.nl is een nieuwkomer op de markt onderscheidt zichzelf als hét platform dat opdrachten voor een kleine vergoeding aanbied. Op deze site vind je voornamelijk opdrachten die door particulieren online worden uitgezet. Denk aan: Schilderwerk, isolatiewerk, verbouwingen en opdrachten bij particulieren thuis. De opdrachten lopen uiteen van kleine tot grote projecten. Voor zzp’ers is Homebuilder gratis en vrijblijvend, je hoeft je alleen in te schrijven. Je kunt jobalerts instellen voor opdrachten die in jouw vakgebied vallen. Homebuilder brengt bij de zzp’ér eenmalig en zonder verdere verplichting, een vast bedrag van € 39.50 in rekening waarmee je per dag kunt reageren op alle opdrachten. Homebuilder staat op de eerste plaats omdat je op deze website het voordeligst uit bent. Schrijf je hier direct gratis in bij Homebuilder.

https://homebuilder.nl/aanmelden-vakman/

2: freelance.nl

Freelance.nl biedt een groot en gevarieerd aanbod aan grote opdrachten en kleine klussen. Voor als je werkzaam bent in de ICT, als tekstschrijver of vertaler, maatschappelijk werker, coach of jurist, en nog veel meer vakgebieden. Als freelancer of zzp’er kun je een gratis account aanmaken om opdrachten te zoeken, jobalerts te krijgen en zichtbaar te zijn voor opdrachtgevers. Wil je binnen 24 uur na publicatie van een opdracht kunnen reageren? Dan heb je een PRO account nodig; dat kost € 57,50 exclusief btw voor 1 jaar. Daarmee vergroot je je kans aanzienlijk om de opdracht daadwerkelijk te krijgen. Vaak worden opdrachten al binnen die 24 uur gepauzeerd of gesloten, omdat er zo veel reacties zijn binnen gekomen.

3: freelancer.nl

Op freelancer.nl kun je een gratis en betaald profiel aanmaken om te reageren op dienstverlenende opdrachten en jobalerts te krijgen via e-mail. Ook wordt jouw profiel zichtbaar voor opdrachtgevers. Het is aan te raden om enkele referenties op te geven, zodat opdrachtgevers een beter beeld van je krijgen. De referenties geven cijfers (van 1 tot 5 sterren) voor bepaalde taken. Dit leidt tot een kwalificatie, uitgedrukt in een bepaald aantal sterren bij jouw profiel. Je kunt een betaald account nemen (per jaar), dat kost zo’n 50 tot 60 euro per maand. Hierbij wordt onderscheid gemaakt tussen een standaard en premium account. Met een premium account heb je voorrang wat betreft de zichtbaarheid voor opdrachtgevers. Met een premium account kom je dus boven een freelancer met een standaard account te staan.

4: hoofdkraan.nl

Op hoofdkraan.nl vind je opdrachten in de categorieën tekst en vertaling, marketing en communicatie, design en multimedia, websites en applicaties, finance en administratie, management en organisatie, analyse en advies, en beheer en techniek. Als freelancer kun je kiezen uit drie verschillende abonnementen: gratis, pro (24,95 euro per maand) en proplus (69,95 euro per maand). Gratis betekent dat je jobalerts kunt ontvangen en opdrachten kunt bekijken. Met een (jaarlijks) pro abonnement kun je reageren op 40 opdrachten per maand en krijg je een profiel in de bedrijvengids. Met het (jaarlijkse) proplus abonnement krijg je ook een profiel in de bedrijvengids én je kunt onbeperkt op opdrachten reageren. Als je wilt, kun je voorafgaand aan de opdracht een proforma betaling (aanbetaling) vragen aan de opdrachtgever; dat regelt hoofdkraan voor je. Net als op freelance.nl, wordt er in een razend tempo op opdrachten gereageerd. Wil je ook snel kunnen reageren? Dan heb je zeker een betaald abonnement nodig.

5: offerti.nl

Op offerti.nl kunnen opdrachtgevers een offerte-aanvraag plaatsen. Bijvoorbeeld als een opdrachtgever op zoek is naar een boekhouder, vertaler, jurist, loopbaancoach, mediator, relatietherapeut, tekstschrijver of grafisch ontwerper. Je betaalt pas op het moment dat je een offerte uitbrengt op een opdracht die bij je past en die je aanspreekt. Daarvoor werkt Offerti met credits. Eén credit staat gelijk aan 1 euro. Het aantal credits verschilt per opdracht en per vakgebied. Bij elke opdracht staat vermeld hoeveel credits in rekening worden gebracht. De credits zijn voor elk vakgebied te gebruiken; handig als je in meerdere vakgebieden actief bent. Het nadeel is dat je betaalt per offerte en daarmee niet verzekerd bent dat je de opdracht ook echt mag gaan doen.

6: opdrachten.nl

Opdrachten.nl biedt dagelijks een groot aantal opdrachten binnen diverse vakgebieden. Je kunt kiezen uit een gratis of betaald abonnement. Met een gratis abonnement kun je interne opdrachten inzien en jobalerts ontvangen, met een pro abonnement kun je ook direct reageren op externe opdrachten, én opdrachtgevers kunnen je profiel inzien. Met interne opdrachten wordt bedoeld: opdrachten die rechtsreeks geplaatst worden op opdrachten.nl. Externe opdrachten zijn opdrachten van  overheidsmarktplaatsen en websites van opdrachtgevers en intermediairs, die opdrachten.nl doorplaatst. Voor een betaald (pro) abonnement betaal je vanaf 1,95 euro per maand. De daadwerkelijke prijs die je betaalt, is afhankelijk van de looptijd die je kiest: 6, 12 of 36 maanden.

7: pooq.nl

Pooq.nl publiceert dagelijks vele nieuwe opdrachten in diverse vakgebieden. Je kunt met een gratis account direct zoeken op regio, vakgebied, opleidingsniveau en gezochte werkervaring. Met een pro abonnement zie je ook direct wie de opdrachtgever is en kun je reageren. Ook kunnen opdrachtgevers jouw profiel zien. De kosten voor een pro abonnement zijn: 24 euro voor een halfjaarlijks abonnement en 36 euro voor een jaarabonnement. Let op: Pooq publiceert ook opdrachten, die alleen op detacheringsbasis (tijdelijk dienstverband) kunnen worden ingevuld. Deze zijn daardoor niet interessant voor zzp’ers.

8: werkspot.nl

Deze website richt zich op zogenaamde klusjesmannen (en -vrouwen). Interessant als je zzp-werk zoekt als bijvoorbeeld aannemer, elektricien, loodgieter, schilder, timmerman of stukadoor. Iedereen die een vakman zoekt, kan gratis een klus plaatsen. Als klusjesman (of -vrouw) kun je je gratis inschrijven en reageren op aanvragen die in jouw vakgebied en regio vallen. Je stelt jezelf voor en vertelt waarom jij de beste persoon voor deze klus bent en geeft een prijsindicatie. De plaatser van de klus kiest zelf de vakman die het beste past en laat achteraf een beoordeling achter. Sommige vakmannen zweren erbij, maar het kan ook in je nadeel werken als je (nog) geen beoordelingen hebt. Je zult dan eerst een goede reputatie moeten opbouwen.

9: zzp-centrum.nl

Deze website plaatst een gevarieerd aanbod aan zzp opdrachten door van de vacaturesite indeed.nl. Als zzp’er kun je je bedrijf gratis aanmelden, zodat opdrachtgevers je via deze site kunnen vinden. Ook kun je jobalerts instellen voor opdrachten die in jouw vakgebied vallen. Een wat rommelige site door de overkill aan reclame.

Tot slot over zzp opdrachten vinden

Stel doelen! Bepaal wat je wilt bereiken hoeveel je wilt betalen voor nieuwe opdrachten. Maak wekelijks tijd vrij voor de acquisitie. Als je “omkomt” in het werk, kun je de tijd die je aan acquisitie besteedt uiteraard wat terugschroeven. Maar bedenk wel: nieuwe opdrachten blíjven nodig voor jouw bestaansrecht als zzp’er. Het doen van acquisitie verdient jouw tijd als zzp’er: het is immers de eerste stap naar (nieuwe) omzet. Succes!